Μιχάλης Παλτόγλου

Μιχάλης Παλτόγλου

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1950. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1967 για να φοιτήσει στο τμήμα αγγειοπλαστικής της σχολής του ΟΑΕΔ Αμαρουσίου.
Δάσκαλοι του υπήρξαν στον τροχό ο κ.Δελαβίνιας ,ο κ.Γκούμας και ο κ.Λιβάνιος. Στην ζωγραφική ο κ.Στασινός  και στην γυψοτεχνία η κα.Φήκα.

Έχοντας καλές κριτικές από την σχολή του, ξεκίνησε να δουλεύει σε διάφορα εργαστήρια της Αθήνας.Το 1970 εργάζεται στην σύγχρονη για την εποχή βιοτεχνία ΕΜΕΚΟ ως αγγειοπλάστης για 5 χρόνια . Έχοντας εμπειρία πάνω στην κεραμική αποφασίζει να ανοίξει το δικό του εργαστήρι κεραμικής το 1976 στην περιοχή της Καλογρέζας. Καταφέρνει από την αρχή να δημιουργήσει ένα ευρύ και αξιόλογο πελατολόγιο τόσο για την άρτια τεχνική κατασκευή των κεραμικών του όσο και για την επαγγελματική του συνέπεια.
Από το 1977 έως το 1985 συμμετέχει με έργα του στην πανελλήνια έκθεση κεραμικής στο Μαρούσι.

Το 1986 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση κεραμικής στην γκαλερί της κας.Αντωνοπούλου  στην Ν.Σμύρνη.
Για πάνω από 30 χρόνια συμμετέχει σε διάφορες εμπορικές εκθέσειςκαι έχει  συνεχόμενη συμμετοχή πολλών ετών στην εμπορική έκθεση «Τέχνημα» .
Έχει συνεργαστεί με διακοσμητές εσωτερικού χώρου,ζωγράφους,εικαστικούς ,αρχιτέκτονες, γλύπτες, κατασκευάζοντας κεραμικά υψηλών απαιτήσεων.

Από το 2006 έως σήμερα συνεργάζεται  στενά με τον γλύπτη-ζωγράφο Μάρκ Χατζηπατέρα προσθέτοντας στην τεχνική του τροχού που κατέχει καλά και άλλες οπτικές. Τα χνάρια του ακολούθησαν  τα παιδιά του Εύχαρις και Νίκος Παλτόγλου ,δίνοντας στο εργαστήρι μια νέα πιο σύγχρονη πνοή , βαφτίζοντάς το «homatino» από την λέξη χώμα που αποτελεί τη πρώτη ύλη του πηλού.

Εύχαρις Παλτόγλου

Η επαφή μου με τον πηλό, ξεκίνησε από πολύ νωρίς, μια και ο πατέρας μου Μιχάλης διατηρούσε εργαστήριο κεραμικών στην Καλογρέζα από το 1976.

Από παιδί είχα την ανάγκη να δημιουργώ πράγματα με τα χέρια.

Αυτή η ανάγκη μου εκφράστηκε μέσα από τον πηλό και από την πρώτη στιγμή ένιωσα μια τρομερή έλξη με αυτό το απλό υλικό, χωρίς βέβαια να γνωρίζω ότι θα γίνει το μελλοντικό μου επάγγελμα.

Με σπουδές στην γραφιστική και αργότερα στην κεραμική έχοντας πια ωριμάσει, βρήκα την ισορροπία μέσα μου, ανακαλύπτοντας καθημερινά πως αυτό το ‘’μαγικό’’ υλικό από χώμα και νερό σε φέρνει τόσο κοντά με το παρελθόν και το παρόν όλης της ανθρωπότητας. Ένα πολιτιστικό απολίθωμα με εκπληκτική ανθεκτικότητα στην φθορά του χρόνου που μεταφέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του δημιουργού, από μια εποχή ως την επόμενη.

Εύχαρις Παλτόγλου
Νίκος Παλτόγλου

Νίκος Παλτόγλου

Γεννήθηκα το 1980 στην Αθήνα όπου μεγάλωσα και σπούδασα ηλεκτρονικός και ειδικός εφαρμογών πληροφορικής – multimedia. Από παιδί είχα την τύχη να έχω άμεση σχέση και επαφή με τον πηλό, μιας και αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας μου λόγω του εργαστηρίου κεραμικής που διατηρούσε η οικογένεια μου. Αρχικά παρουσιαζόταν σαν αστείο ,σαν παιδικό παιχνίδι στα μάτια μου. Αργότερα όμως μεγαλώνοντας με τα εφόδια που προσφέρει το περιβάλλον μιας καλλιτεχνικής εργασίας, έγινε μέρος του εαυτού μου. Ο ανήσυχος χαρακτήρας μου, σε συνδυασμό με την οξυμένη αίσθηση για δημιουργία, μετέτρεψε την αγγειοπλαστική σε ένα από τα πιο ευχάριστα ενδιαφέροντα μου.  Έπειτα από μία διαδρομή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και μία επαγγελματική περιπλάνηση με διαφορετικά αντικείμενα εργασίας, η αγγειοπλαστική ήταν αυτή που στο τέλος με ‘’κέρδισε’’.

Έτσι κατάφερα ένα αγαπημένο παιδικό παιχνίδι, μία αγαπημένη συνήθεια, να μετατραπεί σε προσωπική επαγγελματική επιλογή. Μία καθημερινή πρόκληση, ένα καθημερινό προσωπικό στοίχημα για νέες δημιουργίες, με εργαλεία μου την ελευθερία της σκέψης και την ομορφιά της φαντασίας …